Kozmetikai alapfogalmak és összetevők

Picture of KertiEri

KertiEri

kozmetikum osszetevo

Néhány összetevő és néhány kozmetikai fogalom bővebb leírását olvashatod itt.

AHA-savas peeling (kémiai peeling)

Az AHA-t tartalmazó peelingek mélyebben hatnak, mint az enzimes peelingek. A felszíni hámoldás után az AHA-k behatolnak a sejtek közötti résekbe, serkentve a sejtosztódást és regenerálódást. Az elhalt hámsejteket összetartó anyagok feloldásával gyorsítják a hámlás folyamatát, növelik a bőr vízmegtartó képességét és fokozzák a vérkeringést. Alkalmasak kisebb ráncok, hegek és szeplők eltávolítására. A peeling hatékonysága függ a pH-értéktől és a hatóanyag koncentrációjától.

Borotválkozás utáni készítmények

A férfiak által leggyakrabban használt kozmetikumok közé tartoznak. Borotválkozás után használják, hogy megnyugtassák és hűsítsék az irritált bőrt, valamint megelőzzék a szőrtüsző- és bőrgyulladásokat. Leggyakrabban arcvíz formájában kaphatók.

Agar-agar

Vörös és barna algákból nyert természetes zselésítő anyag, amelyet fogpasztákban és kozmetikumokban is használnak. Kiváló vízmegkötő képessége miatt a bőr hidratálásában fontos szerepet játszik.

Akne

A fokozott faggyútermeléssel összefüggő kozmetikai probléma, amely leggyakrabban serdülőknél jelentkezik, de minden korosztályt érinthet. A túlzott faggyútermelés eltömíti a pórusokat, komedók és gyulladt pattanások kialakulásához vezetve. Az akne kezelése külsőleg és belsőleg is történhet, például antiszeberreás és antikeratolitikus készítményekkel, illetve gyógyszerekkel.

Acne Rosacea (Rosacea Papulopustulosa)

A rozácea súlyosabb formája, amely a faggyúmirigyek környékén apró gennyhólyagok, vörös foltok és ciszták megjelenésével jár.

Allergének

Olyan anyagok, amelyek allergiás reakciókat váltanak ki. Ide tartoznak a por, virágporok, élelmiszerek, gyógyszerek és kozmetikumok bizonyos összetevői. Egyes felmérések szerint a kozmetikumok akár 30%-a is tartalmazhat allergéneket, leggyakrabban tartósítószereket és illatanyagokat.

Antioxidáns

Az oxidációs folyamatokat késleltető és gátló vegyületek. A kozmetikai iparban jelentős antioxidánsok közé tartoznak a tokoferolok (E-vitamin), BHA, BHT, retinol, béta-karotin, C-vitamin és E-vitamin, valamint a szelén, cink és mangán nyomelemek. Az antioxidánsok hatékonysága idővel csökken, ezért fontos a nyersanyagok gondos kiválasztása és a késztermékek megfelelő tárolása.

Arctorna

Az arcizmok edzését célozza, amely segít feszesíteni és rugalmassá tenni a bőrt sebészeti beavatkozás nélkül. Az arctorna népszerűsége növekszik a természetes és veszélytelen bőrfiatalítási módszerek iránti igény miatt.

Aromaterápia

Az illóolajok és növényi kivonatok használatán alapuló gyógyeljárások összessége. Az aromaterápia segít a kellemes közérzet fenntartásában, valamint egészségügyi és esztétikai problémák kezelésében. Az illóolajok bőrre gyakorolt jótékony hatásai mellett nyugtató és stresszoldó hatásuk is van.

Avasodást gátló anyagok

A zsírok és olajok hosszabb tárolás során levegő, nedvesség, fény és mikroorganizmusok hatására avasodhatnak. Az oxidációt gátló anyagok segítenek megőrizni a kozmetikumok minőségét és megakadályozzák a zsírok bőrirritációt okozó hatását.

Baktericid

Baktériumölő hatású anyagok, amelyek elpusztítják a baktériumokat, de nem feltétlenül a baktériumspórákat.

Bakteriosztatikus

A baktériumok szaporodását és fejlődését gátló anyagok vagy eljárások. A bakteriosztatikus hatás megszűnése után a baktériumok újra képesek szaporodni.

Dezinkrusztáció

Galvánárammal végzett kezelési módszer, amely a bőr felpuhítását célozza a komedók könnyebb eltávolítása érdekében. A kezeléshez enyhén lúgos kémhatású anyagokat, például nátrium-hidrogén-karbonát oldatot használnak.

Emulgeátor

Felületaktív anyag, amely stabilizálja az emulziókat. Az emulgeátorok lehetnek vízben oldhatatlanok (pl. aerosil, cink-oxid) vagy vízben oldhatók (pl. nátrium-sztearát, TWEEN).

Emulzió

Két egymással nem elegyedő folyadék diszperz rendszere. Az emulziók stabilitása függ az emulgeátoroktól, amelyek összetartják a két fázist.

Enzimes peeling (biológiai hatású peeling)

Növényi eredetű fehérjebontó enzimeket tartalmazó bőrradírok. Az enzimek biokatalizátorként működnek, elindítva és gyorsítva az anyagcsere folyamatokat. Az enzimes peelingek mechanikai beavatkozás nélkül távolítják el az elhalt szarusejteket.

Liposzóma

Kolloidális méretű részecskék, amelyeket kettős membránréteg vesz körül. A liposzómák hatóanyagokat juttatnak a bőr mélyebb rétegeibe, fokozatosan szabadítva fel azokat.

Illatosító anyagok

Növényi, állati eredetű vagy mesterségesen előállított anyagok, amelyek a kozmetikumok illatosítására szolgálnak. Az illatosító anyagok összetétele bonyolult, és érzékenyek a hőre, fényre és levegőre.

INCI

Az INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) a kozmetikai összetevők nemzetközi megnevezése. Az összetevőket koncentrációjuk csökkenő sorrendjében tüntetik fel, kivéve az 1%-ban vagy annál kisebb mennyiségben jelenlévő összetevőket, amelyeket tetszőleges sorrendben lehet feltüntetni.

Hipopigmentáció

A bőr kórosan csökkent festéktartalma, amely érintheti a test nagyobb felületét vagy kisebb foltokat. Okozhatja korábbi bőrsérülés, de lehet öröklött tulajdonság is, mint például a vitiligo vagy albinizmus esetében.

Lipogélek

Az ásványi eredetű és a szintetikus nyákanyag egy része olajok hatására megduzzad. Pl.: az aerosil növényi olajokban, az aerosil metilkloridban, metil-bromidban vagy alkoholokban. Ezeket az anyagokat széles körben alkalmazzák kozmetikai készítményekben, mivel javítják a termékek textúráját és stabilitását.

Liposzómás készítmények

A liposzómák a bőr mélyebb rétegeibe is képesek behatolni, és hatóanyagtartalmukat a megfelelő helyen ürítik ki. Ez különösen előnyös az olyan hatóanyagok esetében, amelyek szabad formában nem tudnának a bőr mélyebb rétegébe jutni. A liposzómák szerepet játszanak a hatóanyag-adagolásban is, mivel rendezett szerkezetük fokozatosan bomlik fel, és a beléjük zárt anyag lassan szabadul fel. A liposzómákba zárt hatóanyagok ráadásul állás közben is jobban védve vannak a lebomlástól.

Lipidpótló krémek

A lipidpótló krémek különösen hasznosak a száraz, dehidratált bőr számára. Ezek a krémek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek helyreállítani a bőr természetes lipidrétegét, így javítva a bőr hidratáltságát és védelmét. A lipidpótló krémek gyakran tartalmaznak ceramidokat, zsírsavakat és koleszterint, amelyek mind hozzájárulnak a bőr barrier funkciójának fenntartásához.

Melanin

A melanin a bőr, haj és szem színét meghatározó pigment. A melanin termelését a melanociták végzik, amelyek a bőr bazális rétegében találhatók. A melanin szerepe a bőr védelme az UV sugárzással szemben. Két fő típusa van: az eumelanin, amely barna vagy fekete színt ad, és a feomelanin, amely vörös vagy sárga színt ad.

NMF (Natural Moisturizing Factor)

Az NMF a bőr természetes hidratáló faktora, amely segít fenntartani a bőr nedvességtartalmát. Az NMF olyan anyagok komplexe, mint az aminosavak, tejsav, karbamid, cukrok és elektrolitok, amelyek mind hozzájárulnak a bőr hidratáltságának megőrzéséhez. Az NMF hiánya száraz, dehidratált bőrt eredményezhet.

Növényi olajok

A növényi olajok különböző zsírsavakat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a bőrre. Ilyen olajok például az olívaolaj, jojobaolaj, avokádóolaj és mandulaolaj. Ezek az olajok segítenek helyreállítani a bőr lipidrétegét, javítják a bőr hidratáltságát, és antioxidáns hatásuk révén védelmet nyújtanak a környezeti károsító tényezők ellen.

Oxidáció Az oxidáció egy kémiai folyamat, amely során egy anyag elektronokat veszít, gyakran oxigénnel reagálva. Az oxidáció a bőrben károsíthatja a sejteket és a szöveteket, ami öregedést és különböző bőrbetegségeket okozhat. Az antioxidánsok segítenek megakadályozni vagy lassítani az oxidációs folyamatokat, így védelmet nyújtanak a bőr számára.

Oxidáció

Parabének A parabének a kozmetikai termékekben gyakran használt tartósítószerek, amelyek megakadályozzák a mikroorganizmusok növekedését, így meghosszabbítva a termékek eltarthatóságát. A parabének hatékonyságuk és alacsony költségük miatt népszerűek, azonban néhány tanulmány felvetette, hogy hormonális hatásaik lehetnek, ami aggodalmakat keltett a hosszú távú használatukkal kapcsolatban.

pH-érték

A pH-érték a bőr savasságát vagy lúgosságát jelzi, 0-tól 14-ig terjedő skálán. A bőr természetes pH-értéke körülbelül 5,5, ami enyhén savas. Ez az enyhén savas környezet segít megvédeni a bőrt a káros mikroorganizmusoktól és fenntartja a bőr egészséges állapotát. A kozmetikai termékek pH-értéke befolyásolhatja a bőrre gyakorolt hatásukat, ezért fontos, hogy a bőr típusának megfelelő pH-értékű termékeket használjunk.

Retinol

A retinol, más néven A-vitamin, egy erős antioxidáns, amely segít a bőr megújulásában és a kollagéntermelés fokozásában. A retinol hatékony a finom vonalak és ráncok csökkentésében, a bőr textúrájának javításában és az egyenletes bőrtónus elősegítésében. Mivel a retinol erős hatóanyag, használata során fontos a fokozatos bevezetés és a megfelelő fényvédelem.

Seborrhea

A seborrhea a faggyúmirigyek fokozott működése miatt kialakuló bőrelváltozás, amely zsíros, fénylő bőrképet eredményez. A seborrhea leggyakrabban az arcon, a fejbőrön és a mellkason jelentkezik. A kezelés célja a faggyútermelés szabályozása és a bőr tisztán tartása, amelyhez speciális tisztító és hidratáló termékek alkalmazhatók.

Szappanok

A szappanok felületaktív anyagok, amelyek segítenek eltávolítani a szennyeződéseket és a zsírokat a bőrről. A szappanok pH-értéke általában lúgos, ami irritálhatja a bőrt és megzavarhatja a bőr természetes védőrétegét. Ezért sok kozmetikai termék tartalmaz szappanmentes tisztítószereket, amelyek kíméletesebbek a bőrhöz.

Tonizálás A tonizálás a bőrápolás egyik lépése, amely segít eltávolítani a tisztítás után visszamaradt szennyeződéseket és sminkmaradványokat, valamint helyreállítja a bőr pH-értékét. A tonikok gyakran tartalmaznak bőrápoló összetevőket, mint például antioxidánsok, hidratálók és gyulladáscsökkentők, amelyek javítják a bőr állapotát.

Tűzfolt (Naevus flammeus) A tűzfolt egy veleszületett érdaganat, amely vörös vagy lilás folt formájában jelenik meg a bőrön. A tűzfolt a kapillárisok rendellenes tágulata miatt alakul ki, és az élet során általában nem múlik el. A tűzfoltok kezelése lézeres eljárásokkal történhet, amelyek célja a kapillárisok összehúzódása és a folt elhalványítása.

UV-sugárzás Az UV-sugárzás a napfény része, amely káros hatással lehet a bőrre. Az UV-A sugárzás mélyebbre hatol a bőrben, és hozzájárul az öregedéshez és a bőrrák kialakulásához, míg az UV-B sugárzás a bőr felső rétegeit érinti, és leégést okoz. A fényvédők használata és a megfelelő védelem fontos az UV-sugárzás káros hatásainak megelőzésében.

Vazelin A vazelin egy kőolajszármazék, amelyet széles körben használnak a kozmetikában és a bőrápolásban. A vazelin kiváló vízmegkötő képességgel rendelkezik, és védőréteget képez a bőrön, amely segít megőrizni a bőr hidratáltságát. Bár a vazelin nem komedogén, néhány embernél eltömítheti a

Vitiligo A vitiligo egy autoimmun betegség, amely a bőr pigmentsejtjeinek (melanociták) elpusztulásához vezet, ami fehér foltok megjelenését eredményezi a bőrön. A vitiligo kezelése különböző módszerekkel történhet, beleértve a helyi krémeket, fototerápiát és sebészeti beavatkozásokat. A kezelés célja a pigmentáció helyreállítása és a betegség progressziójának lassítása.

Xerosis A xerosis a bőr kiszáradása, amely gyakran viszketéssel és repedezéssel jár. A xerosis különböző tényezők miatt alakulhat ki, beleértve a környezeti hatásokat, az életkort és bizonyos betegségeket. A kezelés általában hidratáló krémek és olajok alkalmazásával történik, amelyek segítenek helyreállítani a bőr nedvességtartalmát.

Ylang-ylang olaj Az ylang-ylang olaj egy illóolaj, amelyet a Cananga odorata fa virágaiból nyernek. Az olaj nyugtató és stresszoldó hatású, és gyakran használják parfümökben és kozmetikai termékekben. Az ylang-ylang olaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ami hasznos lehet a bőrproblémák kezelésében.

Zöld tea kivonat A zöld tea kivonat gazdag antioxidánsokban, különösen polifenolokban, amelyek segítenek megvédeni a bőrt a szabadgyökök káros hatásaitól. A zöld tea kivonat gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami különösen előnyös lehet az aknés bőr kezelésében. A kivonat továbbá segít csökkenteni a bőr pirosságát és irritációját.

Zsíros bőr A zsíros bőr fokozott faggyútermelés következtében alakul ki, amely gyakran fényes, olajos megjelenést eredményez. A zsíros bőr hajlamosabb a pórusok eltömődésére és a pattanások kialakulására. A zsíros bőr kezelésére speciális tisztító, tonizáló és hidratáló termékeket alkalmaznak, amelyek segítenek szabályozni a faggyútermelést és fenntartani a bőr egyensúlyát.

Picture of KertiEri

KertiEri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Krém vízhiányos bőrre

Kozmetikumok vízhiányos bőrre

Hogyan, mit használj a vízhiány ellen? Milyen előnye van professzionális kozmetikumokat használni? Hazánkban szinte mindenkinek vízhiányos a bőre, ezért jó hidratáló termékekre neked is szükséged lesz. A vízhiány a legtöbb bőrtipus velejárója legyen szó zsíros, vagy száraz bőrről. Lássuk, melyek

Tovább olvasom »